pondělí 27. září 2021

Novinky v naší knihovně - srpen

Dnes mám pro vás článek, který jsem úplně zazdila. Ukážu vám knihy, které jsem neplánovaně koupila v srpnu, kdy byl u Knižního klubu letní výprodej. 



Jako první jsou tu obrazová publikace Poutní cesty a encyklopedie Věda.
Dále historický román Hortenziová zahrada. Četla jsem Hlubokou modř moře, a jelikož se mi kniha nakonec líbila, rozhodla jsem se, že koupíme i Hortenziovou zahradu. 
A nakonec, protože jsme kupovaly knihy i mimo slevu pro babičku, jsem si doplnila čtečku o poslední knihu ze série Nejcennější dar - Advokátův syn. Tato série je typická červená knihovna s dobrým koncem, ale je to milé, příjemné čtení, které mi tak trochu připomíná knihy Jane Austenové.



Derry Brabbs - Poutní cesty 

Ať už se chystáte na skutečnou pouť, nebo chcete poznávat svět či prostě absolvovat dálkový pochod, publikace Poutní cesty vás povede po opravdu slavných historických trasách. Poznáte německý úsek svatojakubské cesty mezi starými římskými městy Kolínem a Trevírem, cestu do opatství Mont-Saint-Michel na maličkém ostrůvku u pobřeží Normandie, který je součástí světového dědictví UNESCO, objevíte úžasné stezky v Británii, například Cestu sv. Cuthberta, která se klikatí oblastí Scottish Borders na svatý ostrov Lindisfarne, či Via Francigena, stezku Francií, Švýcarskem a Itálií, přecházející i nehostinný Velký Svatobernardský průsmyk. Vaši cestu pomohou naplánovat úžasné fotografie v kombinaci s poutavým textem, který popisuje historii každé cesty, seznamuje s jejími charakteristickými rysy, přináší stručné údaje o vzdálenostech i počtu potřebných dnů, a také seznam důležitých internetových adres.



Adam Hart-Davis - Věda 

Tato jedinečná kniha vypráví příběh vědeckého pokroku od vynálezu kola až po řešení klimatických změn ve 21. století. Zachycuje všechny klíčové okamžiky a osobnosti v dějinách přírodních a technických věd a zvláště podrobně se věnuje přelomovým teoriím, objevům a vynálezům i cestě k jejich využití v praxi. Encyklopedie Věda vysvětluje neotřele a názorně i ta nejsložitější témata a s nevšední lehkostí doplňuje znalosti každého z nás.



Marie Lamballe  - Hortenziová zahrada  

Kniha se odehrává ve dvou časových obdobích, během druhé světové války a v současnosti. Oba děje spojuje malebná vesnice Plouvan ve francouzské Bretani a starý klášter Notre Dame de la Foret ležící uprostřed kouzelného lesa Brocéliande, místa opředeného starými legendami o bájných postavách – králi Artušovi a jeho rytířích kulatého stolu a mnoha dalších… Do životů dvou rodin – LeHaziffů a Tabarlyů – nečekaně zasáhne válka. Francii obsadí Němci, muži odcházejí bojovat a ženy a dívky se musí postarat o hospodářství. Ale i v této těžké době prožívají dvě dívky – Sema Tabarlyová a Maelle LeHaziffová – své milostné příběhy, krásné, ale i tragické. Druhá část knihy je zasazena do současnosti. Mladá sochařka Giselle Esch-Lamartine je pověřena matkou představenou zrestaurovat zchátralý klášter. V průběhu svého působení se seznámí s Yannikem LeHaziffem a oba společně odhalují dlouho skrývané tajemství a dozvídají se příběh Semy a Maelle i jejich rodin. 



Rachael Anderson - Advokátův syn 

Sophia Giffordová zůstává se svými zářivě rudými vlasy a spoustou pih na konci své třetí společenské sezony stále nezadaná, a proto je rozhodnutá, že přijme nabídku svého současného nápadníka pana Fawcetta – pokud se ovšem vysloví –, protože je to slušný člověk, nikoli proto, že by ho milovala. Když ji sestra Prudence, provdaná za lorda Knavea, poprosí, aby jí pomohla s letní slavností v jejich sídle, zdráhavě souhlasí. Netuší, že Prudence má vlastní plány, jak jí sehnat toho pravého manžela. Chce přivést na slavnost Sophiina kamaráda z dětství, na něhož sestra nemůže zapomenout. A tak se Sophia skoro po deseti letech setkává s Hughem Quintonem, z něhož vyrostl elegantní, okouzlující a úspěšný právník, jenž pomáhá aristokratům, kteří se dostali do finančních problémů, zlepšit jejich hospodaření. Sophiini rodiče však na něj zle zahlížejí a vyšší společnost ho nebere jako sobě rovného. To ale Sophii nezabrání, aby se do něj nezamilovala. Poté musí uvážit, jak daleko je ochotná pro svou lásku zajít a co všechno obětovat…

12 komentářů:

  1. Nikolko, vůbec jsem nezaregistrovala, že byl v srpnu v Knižním klubu výprodej. 😃 Je to zajímavý výběr knih. I když já už encyklopedie moc nekupuju, ta Poutní místa mě zaujala.
    Hortenziová zahrada a Advokátův syn je určitě hezké počtení.
    Minulý týden jsem si z Knižního klubu přinesla osm nových knih, manžel jen skřípal zuby. Člověk, který téměř nevezme knihu do ruky, tuhle vášeň prostě nepochopí. Listovat knihou, která voní tiskařskou černí ... je prostě boží.
    Hezké podzimní dny.🍂🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, bylo z čeho vybírat - měla jsem vybraných celkem osm knih. Nakonec jsem musela ze svého výběru slevit, ale věřím, že ještě budou slevy na Vánoce.
      Na oba romány jsem zvědavá.
      Tak to je fajn, že jste si udělala radost. 🙂 Já si minulý týden koupila pět nových knih. Už je není kam dávat, ale jak píšete, ta vůně je boží, proto není nad klasickou podobu knih.
      I vám přeji hezký podzim.

      Vymazat
  2. Nikolko, díky za knižní novinky. Ta Poutní místa si určitě pořídím domů.
    Měj příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, věřím, že se ti kniha bude líbit.

      Vymazat
  3. Nikolko, zdravím. Líbila by se mi Poutní místa, zkusím napsat Ježíškovi... Děkuju za ukázku. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, je opravdu moc pěkná. Ježíšek ti ji určitě přinese. 🙂

      Vymazat
  4. Kniha o vědě by se mi asi moc líbila!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doplnily jsme si knihovnu o další ze série Základní kameny rodinné knihovny, akorát je tohle už třetí, mnohem menší vydání.

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Je moc pěkná, taky se těším, až si ji přečtu. 🙂

      Vymazat

Brzy na knižních pultech

Máme tady květen a spolu s ním tipy na čtení. Pojďme se podívat, co vychází. Začnu českou současnou literaturou - Svátek hada . Thriller Všu...