středa 17. února 2021

Jenny Blackhurst - Podivná holka

Když dětská psycholožka Imogen Reidová převezme do péče osiřelou Ellie Atkinsonovou, není ochotna naslouchat varováním, že na její nové pacientce je cosi zvláštního. Že ta jedenáctiletá holka je podivná. Něčím nebezpečná. 
Ellie jako jediná přežila požár, při kterém uhořela celá její rodina. Psycholožka se domnívá, že dívčino nevyzpytatelné chování je jen logickým důsledkem této tragédie. Smutek a vztek jsou přece obvyklými způsoby, jakými se člověk snaží vyrovnat s tak obrovskou ztrátou. 
Jenomže Elliini náhradní rodiče a učitelé se už začínají bát. Když se dívka rozčílí, dějí se zlé věci. A postupně také Imogen začíná zjišťovat, že čím hlouběji proniká do dívčiny duše, tím ohroženěji se sama cítí... 



Dnes mám pro vás recenzi na thriller Podivná holka. 



Českému čtenáři se britská autorka Jenny Blackhurst poprvé představila na podzim roku 2018, kdy vyšel její skvělý psychologický thriller Ztichlý dům. Dokázala laťku, kterou nasadila udržet i tentokrát?
Podivná holka na první pohled působí nenápadně, přesto záhadně. Čtenář velmi rychle zjistí, že není daleko od pravdy. Tentokrát si autorka tak trošku hraje s nadpřirozenem, přesto zachovává thrillerové prvky - a výsledek je víc, než zdařilý. 
Hned v úvodu knihy, se čtenář seznamuje s jednou z hlavních hrdinek, a tou je Imogem Reidová - dětská psycholožka, která se právě stěhuje zpět do svého rodného městečka. Také Imogen je celkem složitá osoba, a to z několika důvodů - návrat do rodného domu, který je plný nepříjemných vzpomínek na ne zrovna šťastné dětství, aktuální rodinná situace, manželova touha po dítěti a také důvod, proč opustila bývalé zaměstnání a vrací se tam, kde doufala, že už nikdy nevkročí. 
V den příjezdu se stává svědkem nehody, která naštěstí dopadne dobře. A právě tehdy se poprvé setkává s jedenáctiletou dívkou Ellie, o které se všude povídá, že je divná. Na první pohled Ellie působí plaše a mile, Imogen tedy nechápe, co proti dívce všichni mají? Proč ji všichni obviňují? 
Ellie žije u pěstounů, protože při požáru přišla o rodiče i mladšího brášku. Od té doby pendluje od jedné rodiny k druhé. Jejího případu se ujímá Imogen, která se k dívce upne až příliš. Ellie tak získává jedinou osobu, která jí věří. Avšak  Imogen tím nezíská nic, než problémy. 
Kolem Ellie se totiž dějí velmi zvláštní věci. Není radno si s ní zahrávat. Nikdo ji nechce naštvat. Protože každý, kdo se s dívkou nepohodne, ten na to šeredně doplácí. Je to jen nešťastná náhoda, nebo je Ellie skutečně nebezpečná? Jedno je jisté - něco není v pořádku. Ellie není v pořádku. Všichni jsou o tom přesvědčení. Ne tak Imogen, která stále nevěří, že by tak milá dívka mohla za vše špatné, co se okolo děje. Že by mohla mít na svědomí i smrt. 
Podivná holka je velmi povedený psychothriller, který jsem si užila od první stránky. Kniha je výborně napsaná, psychologie postav je taky skvěle vykreslená. Atmosféra během čtení místy až mrazivá. Jistá nadpřirozenost v knize, není nijak přehnaná, krátké kapitoly, které jsou vyprávěny střídavě Imogen a Ellie, knize dodávají na čtivosti. Za mě je Podivná holka další skvělý autorčin počin, který hodnotím plným počtem hvězdiček a vřele doporučuji. 



Jenny Blackhurst vyrostla ve Shropshiru, kde také dodnes žije s manželem a dětmi. 
Během dětství a dospívání strávila hodiny čtením kriminálních románů a nekonečnými diskusemi nad nimi. Snila o tom, že se stane spisovatelkou, a bylo tedy jedině přirozené, že jednou sama nějaký krimiromán také napíše. Dodnes je vášnivou čtenářkou a nejčastěji ji najdete právě s hlavou zanořenou mezi stránky. 
Českým čtenářům se Jenny Blackhurst poprvé představila psychologickým thrillerem Ztichlý dům, díky kterému si u nás získala početnou obec fanoušků. A v novince Podivná holka vysoce nasazenou laťku ještě překonala.

8 komentářů:

  1. Nikolko, děkuji za další báječnou recenzi, která mě opět zaujala. 👍👍
    Pokud od pondělí otevřou obchody, chystám se do Knižního klubu. V opačném případě si budu knihy objednávat. Podivná holka by mohla být mezi nimi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda. 🙂
      Já objednávala u Knižního klubu dneska, protože s otevřením obchodů to vypadá bídně. Jen doufám, že objednávka dorazí.

      Vymazat
  2. Tak to je skvělá recenze, díky ti za knižní tip!

    OdpovědětVymazat
  3. Podle anotace to vypadá, že Ellie bude pěkně ďábelský sirotek! Díky za pěknou recenzi, podobné zápletky v knihách mám moc ráda

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu znám, ale nečetla jsem ji. Jestli jsi dala plný počet hvězd, tak to se po knize mrknu v práci, zda ji máme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že se ti bude líbit. Obě autorčiny knihy jsou vyborné. 🙂

      Vymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...