pondělí 21. prosince 2020

Robert Bryndza - Kanibal z Nine Elms

Už jednou unikla vrahovi. Dokáže to i podruhé? 


"Kurz, na který jste se přihlásili, se nazývá Ikony zločinu. Název reflektuje, jak jsme my jako společnost posedlí vraždou a sériovými vrahy. Je vhodné, že začínám sériovým vrahem, kterého jsem znala - Peterem Conwayem, bývalým detektivem šéfinspektorem Metropolitní policie, který je dnes známý jako Kanibal z Nine Elms. Dívka na fotografii je jeho první oběť, Shelly Norrisová..." Kate vystoupila ze záře promítaného snímku a postavila se ke straně. "Pokud vám tato fotografie připadá děsivá, je to v pořádku. Jedná se o normální reakci. Pokud chcete studovat kriminologii, budete muset sestoupit z výšin a ušpinit se tím nejhorším, co v sobě lidstvo má. Fotografie byla pořízená v březnu roku 1993 na autovrakovišti v ulici Nine Elms Lane," řekla Kate a posunula karusel. Další snímek byl širokoúhlým záběrem na tělo mladé dívky zezadu, které leželo ve vysoké trávě. Nad okolními stromy visela nízká mlha. 


ROBERT BRYNDZA PŘEDSTAVUJE NOVOU VYŠETŘOVATELKU 
KATE MARSHALLOVOU, ŽENU S POHNUTÝM OSUDEM
A SILNÝM SMYSLEM PRO SPRAVEDLNOST. 


Před patnácti lety byla Kate Marshallová vycházející hvězdou londýnské policie. Dokázala vyřešit sledovaný případ nebezpečného a krutého sériového vraha s přiléhavou přezdívkou Kanibal z Nine Elms, když přitom sama málem zemřela. 

Nyní Kate přednáší na univerzitě a snaží se vést poklidný život, když se minulost začne vracet. E-mail s žádostí o pomoc ji vtáhne nejen do právě probíhajícího vyšetřování vražd mladých dívek. Její modus operandi nebezpečně připomíná případ, který před patnácti lety vyřešila. 

Nevrací se jen vzpomínky. Vrah napodobitel chce dokončit započatou práci... A tak se i Kate musí vrátit k vyšetřování, aby dokončila tu svoji - chytit dalšího sériového vraha. 



Dnes pro vás mám poslední recenzi v tomto roce. Vybrala jsem si thriller Kanibal z Nine Elms.



Roberta Bryndzu, britského spisovatele, který žije trvale na Slovensku, asi není třeba představovat. Po sérii s oblíbenou Erikou Fosterovou, přichází s novou hlavní hrdinkou - tou je bývalá policistka Kate Marshallová, která se zapletla s kolegou z práce, ze kterého se vyklubal sériový vrah. Nyní je ve vězení, avšak někdo se v něm vzhlédl a po vzoru jeho vražd, páchá ty své. Kate se případu ujímá jako soukromý vyšetřovatel a znovu se tak ocitá v nebezpečí. 
Když jsem se loni v listopadu dozvěděla, že další Bryndzův román nebude s Erikou Fosterovou, byla jsem mírně zklamaná, zároveň zvědavá, s čím přijde tentokrát. Myslím si však, že je to jen nepatrná změna, protože čtenář si hlavní hrdinku hned oblíbí, a jinak je to ten samý autor, jak jej známe.
Kate Marshallová je mi sympatická, ač jsem se chvilku musela smířit s faktem, že to není Erika. Bohužel nebyla hlavní pověřenou osobou vyšetřování, jak to většinou bývá a jak by se očekávalo. Vše sleduje spíše zpovzdálí  - nevyšetřuje zločiny sériového vraha, ale pátrá po tom, kam zmizela jedna z dívek, která se pravděpodobně rovněž stala obětí původního Kanibala z Nine Elms a jejíž tělo se nenašlo. 
Kate v současné době pracuje jako odborník na univerzitě, kde přednáší na téma sérioví vrazi a jejich dopadení. Odhalení Kanibala z Nine Elms se stalo senzací. Není tedy překvapením, že se někdo rozhodnul pokračovat v tom, co jeho předchůdce započal. 
Autor dává čtenáři nahlédnout nejen do soukromého a pracovního života hlavní hrdinky, která to nemá jednoduché, ale také samotného původního pachatele, který je ve vězení a rád by se dostal ven. Zdá se, že jeho přání není tak nereálné, protože jeho obdivovatel spřádá plány, aby mu v úniku pomohl. Čtenář je tak o krok napřed, zatímco Kate nemá ani tušení, co se chystá.
Příběhem se skvěle prolínají případy minulosti s těmi současnými. Autor vše krásně spojil - čtenář se díky tomu dobře orientuje v tom, co bylo a co je teď, přestože zločinů není málo. Závěr nemá chybu - skvělé! 
Kanibal z Nine Elms je velmi povedená kniha, která se čte sama. Strhne vás s první stránkou a nepustí, dokud nedojdete k té poslední. Robert Bryndza opět dokázal, jak dobrý je spisovatel - ví, jak si čtenáře získat a v mých očích je s každou další knihou lepší a lepší. Nemůžu jinak, než hodnotit plným počtem hvězdiček. Už teď se těším na další setkání s Kate. 



Robert Bryndza je britský autor žijící trvale na Slovensku se svým manželem Jánem. Jeho prvního thrilleru, Dívky v ledu, se v zahraničí již prodaly více než dva miliony výtisků, byl označen jako The Wall Street Journal a USA Today bestseller a práva byla prodána do devětadvaceti jazyků. The Girl in the Ice (Dívka v ledu) je první díl poutavé série s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou. I jeho další pokračování Night Stalker (Noční lov), Dark Water (Temné hlubiny), Last Breath (Do posledního dechu), Cold Blood (Chladnokrevně) a Deadly Secrets (Smrtící tajnosti) se drží na předních příčkách nejprodávanějších knih. Nyní Robert Bryndza pracuje na dalších případech nové hrdinky Kate Marshallové. Kromě těchto dvou sérií je taktéž autorem romanticky a humorně laděných zahraničních bestsellerů. 

2 komentáře:

  1. Veľmi zaujímavý príbeh :) Mám rada knihy, ktoré sa čítajú akoby samé :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak touhle proletíš a možná budeš chtít číst další. :) Tajně doufám, že bych knížku mohla najít pod stromečkem, ale to je asi nemožné. :D

      Vymazat

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu. Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. ...