sobota 5. září 2020

Harlan Coben - Na útěku

Gorse právě natahoval ruku ke klice dveří od auta, když si všiml Ashe. Otočil se k němu s tázavým výrazem v obličeji. Ash zvedl zbraň a vypálil mu dvě kulky do hrudi. Zvuk byl hlasitější, než Ash očekával, ale ve skutečnosti to nebyl žádný velký problém. Gorseovo tělo dopadlo na auto. Chvíli to vypadalo, že je vůz udrží, ale vzápětí se sesmeklo po dveřích dolů na štěrk. 
Když Ash spěchal k nehybnému tělu, koutkem oka zahlédl Didi, jak se přesunuje doprava, aby lépe
viděla na mrtvolu. Na to neměl čas. Sklonil se, přesvědčil se, že je Gorse mrtvý, a prošacoval mu kapsy. Vytáhl peněženku. Muž měl na ruce hodinky Tag Heuer. Ty mu sebral také.
Didi přistoupila blíž. 
"Vrať se laskavě zpátky!" vyštěkl. 
Začal se zvedat, pak si ale všiml výrazu v její tváři. 
Zírala mu přes rameno. Ash cítil, jak se mu zhoupl žaludek. 
"Ashi?" hlesla. 
Pak ukázala bradou. 
Ash se otočil. U zeleného kontejneru stál muž s pytlem na odpadky. 
Muž - ne, spíš mladíček, zatracené děcko, proboha živého! - musel vyjít z provozovny zadem, aby vyhodil smetí. Ještě pořád držel pytel s odpadky ve vzduchu, jako by se zastavil v půli hodu, ztuhlý tou hrůzou, jíž se stal svědkem. 
Kluk civěl na Ashe, který měl lyžařskou kuklu. 
A civěl na Didi, která ji neměla. 



Dokonalá rodina je zničena 
v nejnovějším thrilleru 
Harlana Cobena, brilantního 
autora celosvětových bestsellerů, 
kterého spisovatel Dan Brown 
označil za mistra napětí 
a skvělých zápletek. 



Přišli jste o dceru. 

Je závislá na drogách a násilnickém partnerovi. Navíc dala jasně najevo, že nechce, abyste ji hledali. Pak ji náhodou zahlédnete hrát na kytaru v newyorském Central Parku. Už to však není ta dívka, kterou si pamatujete. Tahle osoba je zfetovaná, vyděšená a až po krk v problémech. Ani na vteřinu nezaváháte. Jdete za ní a poprosíte ji, ať se vrátí domů. 

Uteče pryč. 

Pronásledujete ji až do temných a nebezpečných světů, o jejichž existenci jste doposud neměli ani tušení. Vládnou tam zločinecké gangy, hlavní měnou jsou drogy a vraždy jsou na denním pořádku. A to není zdaleka vše... Nyní je v sázce i váš život. A nikdo už nikde není v bezpečí.



V dnešní recenzi se po dlouhé době vracím k Harlanu Cobenovi - budu psát o jeho nejnovější knize Na útěku. 



Harlan Coben je mnoho let vyhledávaným a oblíbeným autorem pro své skvělé thrillery, ve kterých hraje hlavní roli rodina. Ve svých knihách zkoumá vztahy mezi jejími členy až do hloubky. V nejnovější - Na útěku se zabývá tématem drogové závislosti. 
Simon a Ingrid Greenovi mají tři děti. Když nejstarší dcera Paige propadne drogám, nastávají kruté chvíle - lhaní, krádeže... Nakonec dcera zmizí v temných ulicích New Yorku. Co má Simon udělat? Poslechnout radu manželky, aby dceru nehledal - nemá to smysl, dokud se nezmění? Vydat se do podsvětí, kde mají hlavní slovo drogové a zločinecké gangy? Simon pátrání po Paige nevzdává. V okamžiku, kdy ji zahlédne v Central Parku, vydává se na záchrannou misi. Když ve vzteku napadne přítele své dcery, netuší, jaký dopad to bude mít na jeho osobní i profesní život. 
Do děje vstupuje nájemný vrah Ash a jeho přítelkyně Didi. Jejich úkolem je zabít několik mladých mužů, žijících napříč Spojenými státy. Pravděpodobně se čtenář bude - stejně jako já - ptát, co mají tihle dva společného s rodinou Greenových. Ale postupně to všechno do sebe zapadá. Coben je totiž skutečný mistr zápletek - všechno dokonale promyšlené. Na konci vše vyústí v šokující závěr - skvělé! 
Kniha Na útěku je přesně taková, jak to umí jen Coben. Opět nezklamal. Děj je plný napětí, akce, zvratů. Se zatajeným dechem sledujete Simonův boj o dceru s nepřítelem, kterému se nemůže rovnat. 
Nejnovější Cobenovo dílo je temné a ponuré. Odehrává se ve špinavých zákoutích New Yorku, o kterých spořádaně žijící člověk, nemá ani tušení. Provede vás také světem sekt, který má vlastní pravidla. 
Během čtení knihy Na útěku, vás čeká napínavá jízda, která vám nedovolí vydechnout. Autorův svižný styl psaní, vás vtáhne od prvních stránek a nepustí, dokud nedočtete. Nemůžu jinak - dávám plný počet hvězdiček. A vřele doporučuji. 



HARLAN COBEN (* 1962, Newark), absolvent politologických studií, je uznávaným a oblíbeným autorem kriminálně laděných knih - na kontě jich má již 31, deset z nich debutovalo na prvním místě žebříčku The New York Times, vycházejí ve 43 jazycích a Coben za ně byl několikrát nominován či vyhlášen vítězem amerických, britských, francouzských i německých žánrových cen ( mj. Edgar Award, Shamus Award, Anthony Award, Dilys Award). Celosvětově se prodalo více než 70 molionů výtisků jeho knih. 
Autor žije s manželkou a čtyřmi dětmi v městečku Ridgewood ve státě New Jersey. 
V nakladatelství Euromedia již vyšly jeho romány Nikomu ani slovo (2002), Nadobro ztracený (2003), Teď, nebo nikdy (2003), Podrazák (2005), Temné lesy (2008), Drž se (2009), Schůzka v Paříži (2010), Přistižen (2012), Šest let (2014), Chybíš mi (2015), Cizinec (2016), Smrt v zádech (2017) a Nenech to být (2018).

2 komentáře:

  1. Tak, budu se opakovat, ale celý první odstavec už jsem taky někde četla, tehdy mě to velice zaujalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížku jsem našla loni pod stromečkem a četla jsem ji letos v únoru, nebo březnu. Takže asi jsi ji viděla i na mém prvním blogu. Byla velmi dobrá. Věřím, že některou z Cobenových knih ještě letos stihnu. :)

      Vymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...