čtvrtek 18. listopadu 2021

Liane Moriarty - Úplně cizí lidé

DEJTE SI POZOR, KOMU SE SVĚŘÍTE DO RUKOU...




Finn pomohl Máše ze saka a dvorně jí ho přehodil přes opěradlo křesla. 
"Ukaž mi ty dokumenty, Ryane." Máša si na smetanově bílé hedvábné 
košili rozepínala knoflíčky.
"Stačí podepsat ty horní dvě stránky." Zdvihl složku s papíry. 
"Děláte si srandu?" Asistentka nevěřícně rozpřáhla ruce.
"Člověče, budete muset přijít někdy jindy." Do Finnova kamarádského 
tónu se vloudila podrážděnost.
Chlápek začal couvat, ale Máša na něj luskla prsty a on okamžitě
přiskočil, aby jí složku podal. Zřejmě se jí bál víc než  Finna, a to už bylo 
co říct, protože Finn byl chlap jako hora. 
"Bude to jen čtrnáct vteřin," říkala Máša Finnovi. Slovo "vteřin" pronesla
zastřeně, takže to znělo jako "vtežin".
Yao si s Finnem vyměnil pohled. V ruce pořád ještě držel manžetu
na měření krevního tlaku. 
Máše spadla hlava ke straně, jako by si na chvilku zdřímla. 
Manilová složka jí vyklouzla z prstů.
"Mášo?" promluvil na ni Finn hlasitým velitelským tónem.
Máša svěsila paže a jako loutka přepadla na stůl.
"To je ono!" vřískala se zadostiučiněním v hlase asistentka.
"Přesně takhle to udělala předtím!"



"TO NIC NENÍ.
NANEJVÝŠ LEHKÝ 
VIRUS."


Tříčlenná rodina, manželský pár, dva nezadaní muži a dvě rozvedené ženy – ti všichni se scházejí na desetidenním léčebném pobytu v luxusních lázních uprostřed pustiny. Důvody, které sem tyto navzájem úplně cizí lidi přivedly, jsou stejně rozmanité jako oni sami: nejrůznější tělesné neduhy, psychické bloky, duševní vyčerpání... Společné mají pouze to, že jsou zde všichni poprvé. Jsou ovšem na správném místě? 
Na stránkách TripAdvisoru totiž na tohle zařízení jedni pějí ódy a slibují zázraky, zatímco druzí před ním důrazně varují a hrozí žalobami. A našich devět hostů hned po příjezdu zjišťuje, že některé zdejší léčebné postupy jsou přinejmenším hodně netradiční...



Dnes mám pro vás recenzi na román Úplně cizí lidé.



Na devět zcela rozdílných lidí, čeká pobyt v luxusních lázních, který slibuje lepší fyzickou i psychickou kondici. Ovšem lázně, které vede Máša, jsou úplně jiné, než jak je známe. 
Australská spisovatelka Liane Moriarty se u nás poprvé představila na podzim roku 2014, kdy vyšel její román Manželovo tajemství. Poté se českého překladu dočkaly také další její knihy – mimo jiné Na co Alice zapomněla Sedmilhářky, které jste mohli vidět také jako seriál nebo třeba Tři přání. Nyní je tu novinka Úplně cizí lidé
Devět hostů tvoří tříčlenná rodina, která oplakává ztrátu čtvrtého člena, manželský pár, který se vzájemně odcizil poté, co vyhrál v loterii, rozvedený muž, který hledá smysl života, autorka romantických knih, které se rozpadá kariéra, mladý rozvodový právník a rozvedená matka čtyř dětí, která se trápí nad svou postavou.
Pobyt v lázních Dům pohody je zcela jiný, než jak většina očekávala. Jsou nuceni postavit se svým problémům a sáhnout si až na dno svých sil. Nejsou léčebné postupy Domu pohody až příliš?
Musím se přiznat, že jsem se po Manželově tajemství trochu obávala toho, s čím přijde autorka tentokrát. Mé obavy byly zbytečné, kniha mi sedla, přesto byla trochu jiná. Máme tu hned několik postav se zcela rozdílnými osudy a tentokrát autorka v závěru přidala také špetku napětí. Začátek a vlastně celá kniha, se však nese v poklidném tempu. 
Čím více se čtenář seznamuje s jednotlivými postavami, tím je kniha poutavější. Také atmosféra lázní je zvláštní – uklidňující a zároveň znepokojivá. Autorka je skvělá vypravěčka, která i tentokrát ukázala, že její doménou jsou lidé a jejich vztahy. 
Kniha Úplně cizí lidé byla zvláštní. Nejspíš nesedne každému, ale líbila se mi. Nechyběl jí humor, špetka romantiky, ani napětí. Za mě příjemné čtení. Hodnotím čtyřmi hvězdičkami. 



LIANE MORIARTY (*1966) je australská spisovatelka, žijící v Sydney. Živila se jako marketingová manažerka, poté zkoušela sama podnikat a coby copywriterka na volné noze psala všechno možné, od televizních reklam po texty na nejrůznější webové stránky. Ač se beletrii ve volném čase věnovala už od mládí, první kniha jí vyšla až v roce 2005. Je autorkou několika románů a série knih pro děti, jimž se paradoxně většího úspěchu dostalo ve světě než doma v Austrálii. Zatím nejúspěšnějším titulem Liane Moriarty je Manželovo tajemství z roku 2013 (česky Ikar 2014). Kniha se hned druhý týden po vydání vyhoupla na 1. místo prestižního žebříčku bestsellerů The New York Times, prodalo se jí přes milion výtisků ve více než 35 zemích po celém světě a byla zařazena mezi nejlepší tituly Amazonu v roce 2013. Vedle něj vydal Ikar ještě romány Na co Alice zapomněla (česky 2015), Sedmilhářky (česky 2015), Zamilovaná hypnotizérka (česky 2016), Tři přání (česky 2016), Poslední výročí (česky 2017) a Šílené výčitky (česky 2017).

8 komentářů:

  1. Při čtení první ukázky jsem si místo Máši dosadila Mášu, kterou znám já. Celá ona!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naše hlavní hrdinka je zvláštní, ujetá a její Dům pohody bych raději nenavštěvovala. 🙂

      Vymazat
  2. Nikolko, zdravím a děkuju za ukázku knihy. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Nikolko, ty umíš navnadit!
    Znám Sedmilhářky jako seriál, viděla jsem ho až loni, dlouho po tom, co byl hitem a musím říct, že jsem si to užila.
    Děkuji za seznámení s autorkou a přeji pohodové dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem Sedmilhářky ještě neviděla. Ale myslím, že si ještě něco přečtu.
      Není zač, měj se krásně. 🙂

      Vymazat

Amita Parikh - Cirkusový vlak

"Povznášející a strhující příběh." The Guardian "Živý a bohatě propracovaný." Kirkus Reviews Ve Světě divů, nejvelkolepě...